Våra Producenter

PRODUCENTER

Det produceras enorma mängder vin runt om i världen; från närmast odrickbara bulkviner till helt fantastiska hantverk. Allt vin kommer inte till Sverige, på gott och ont.

När vi väljer leverantörer så tittar vi mycket på hur de arbetar i vingården. Är det hållbart ur ett socialt- och miljöperspektiv? Kan de upprätthålla en hög kvalitet på produkterna? Tillför deras viner någonting nytt för svenska konsumenter?

För många är svaret tyvärr nej på någon av frågorna. Men det finns en hel del guldkorn därute.

Det är de producenterna som vi vill ha i vårt sortiment. Ofta lite annorlunda viner som vi tror passar in på de svenska matborden. Viner som uppskattas i landet där de kommer ifrån, men som aldrig fått chansen att visa upp sig i Sverige.

Cognato

Cognato är vårt eget varumärke. Druvorna kommer från ett fåtal utvalda vingårdar, samtliga i Sydafrikas Coastal Region. Tillsammans med välrenommerade vinmakare och med användning av modern teknik tar vi varsamt bort alkoholen i vinerna. Produktutveckling är en viktig del av vårt arbete då vi kontinuerligt arbetar med att förfina processen att göra alkoholfria viner. Hållbarhetsarbete är en viktig del av vår arbetsprocess och vi arbetar med att få alla våra viner FairTrade certifierade. Vi är stolta att meddela att Cognato Rosé numera är FairTrade certifierad och övriga viner är på god väg att bli.

Cognato Red och Cognato Rosé finns sedan 1 juni 2019 på Systembolaget.

För mer information om Cognato Wines vänligen klicka här

Haskell Vineyards

Haskell Vineyards ligger utanför Stellenbosch i Sydafrikas Coastal Region.

Området är känt som ”the Golden Triangle”, vilket anses som en av de bästa platserna för vinodling i hela Sydafrika.

Vingården har sedan 2007 producerat viner under varumärket Haskell. Produktionen är låg men håller å andra sidan en exceptionell kvalitet. Haskell är främst kända för sina Syrahviner som under åren har tilldelats toppbetyg av Sydafrikas vinrecensenter.

Haskell Pillars 2013 kan beställas från Systembolaget nr 73748

Richard Hilton Vineyards

Richard Hilton Vineyards har producerat vin sedan 2003. Den årliga produktionen är fortfarande låg, med fokus på kvalitet före kvantitet. Såväl klimatet som jordmånen i Sydafrikas Coastal Region påminner om det i norra Rhône. Richard Hilton Vineyards har därför valt att endast arbeta med de druvor som har gjort norra Rhône en världskänd vinregion; Syrah och Viognier. Även om förebilden finns i den gamla världen så har dessa viner en tydlig afrikansk touch.

Emperor Probus Viognier 2016 och Ironstone 2015 kan beställas från Systembolaget.

Eastfields

Eastfields Wines

Eastfields är vårt eget varumärke. Namnet är en hommage till våra anfäders hemorter, Österåker och Östra Vingåker i Sörmland. Drömlandskapet på etiketterna är en nostalgitripp till svunna tider och platser. Vi arbetar med utvalda vingårdar för att ta fram moderna viner med så lite miljöpåverkan som möjligt. Först ut är Eastfields Pinotage Rosé som kommer från Sydafrikas Coastal region. Men toner av jordgubbar och körsbär, och förpackat i en praktisk enliters PET-flaska, är detta ett perfekt vin att ta med på picknic eller till sommarstugan. Lätt att bära, och lätt att njuta av.